Vi förklarar!

Om Svanenmärkning

maj 3, 2022 | Kunskap

 
Vår målsättning är att succesicvt Svanenmärka fler och fler produkter i vårt sortiment. Nedan är en kort information om Svanen. Vill du se vilka produkter i vårt sortiment som är svanenmärkta klickar du här.

 

Svanen är Nordens officiella miljömärkning och syftet är att vägleda konsumenter till en mer hållbar konsumtion och företag till en mer hållbar produktion. Som konsument vet du att du gör ett bra val för miljön när du väljer Svanenmärkt och som företag är Svanen ett kvitto på ett seriöst miljöarbete.

Allt började 1989, då Svanen skapades. De första varorna som Svanenmärktes var batterier och tvättmedel. Idag finns Svanen inom 55 olika produktområden på allt från tvättmedel till tvätterier och fonder.

Svanen finns och verkar i hela Norden och är en både välkänd och trovärdig miljömärkning. Hela 97 % av svenskarna känner igen Svanenmärket och 72 % litar på att Svanen är ett bra val för miljön..

Märkningen drivs på regeringens uppdrag utan bransch- eller vinstintressen. Svanen är en så kallad Typ 1-märkning enligt ISO 14 024. Det betyder att:

  • Kraven ställs utifrån livscykelperspektiv. Från råvaror och produktion till användning, avfall och återvinning.
  • Kraven skärps regelbundet så att Svanenmärkta varor och tjänster hela tiden ska ligga i framkant med sitt miljöarbete.
  • Kraven finns tillgängliga för alla som vill läsa dem och när vi skärper kraven är remissen offentlig.
  • Svanen är en oberoende märkning. Kraven beslutas av en miljömärkningsnämnd som består av representanter från myndigheter, näringslivet, miljöo- och konsumentorganisationer.

Läs mer på svanen.se

Disclaimer
Fakta i vårt inlägg gäller den dagen som det är publicerat. Är du tveksam om något så kontakta oss genom nedanstående formulär.

Hör gärna av dig till oss angående inlägget

1 + 10 =